21 Gener de 2015

10 consells per conservar el formatge

queso-quesera

En el bloc de Betara hem après a tallar, tastar i presentar el formatge, però queda un quart punt tant o més important en la cadena de consum: conservar-lo.

Quan parlem de formatges, normalment, tenim els ulls més grans que el nostre estomac i acabem comprant-ne de més, però no és cap problema si el mengem en pocs dies. Existeix molta confusió , a la vegada que diverses tècniques per l’òptima conservació del formatge.

Hem fet una llista amb els 10 punts més importants que cal saber:

  1. Les formes de conservació varien en funció del tipus de formatge. Així per exemple, els formatges frescos són els que triguen menys en fer-se malbé, i cal conservar-los directament en una carmanyola o envàs amb tapa. Els formatges suaus es conserven millor en l’embolcall original (acostuma a ser una caixa de paper o cartó). I per últim, els formatges durs o semidurs, independentment de si són tendres, curats o semi curats, s’han de conservar embolicats de paper o en un drap.
  2. No guardar el formatge amb un embolcall de plàstic: actualment és una tècnica de conservació molt freqüent, però suposa un crim pel producte, ja que asfixia tot el gust. A més, els embolcalls també tenen sabor, i tarden només un dia en barrejar-se amb el formatge.
  3. Els formatges tous requereixen d’una temperatura d’entre 3 i -7ºC per conservar-se en perfectes condicions, mentre que els durs necessiten entre 7º i 12ºC. És per això que aquests últims s’han de reservar a la part més baixa de la nevera, allunyats del congelador, on la temperatura és més alta. O bé en un pastador, més típic en cases de muntanya, masies o espais professionals.
  4. L’oli d’oliva pot resultar un bon aliat per la conservació del formatge. Es pot banyar un recipient o simplement mullar l’embolcall per millorar la humitat del formatge. El pa també pot complir aquesta funció.
  5. El millor per conservar el formatge és tenir-lo guardat en un lloc sense llum, ja que aquesta és un oxidant, de manera que el formatge evoluciona més ràpid i es perden moltes de les seves qualitats.
  6. Per apreciar totes les virtuts del formatge, com el sabor o la textura, és important treure’l de la nevera una hora abans de consumir-lo, procurant a més tallar només la quantitat que menjarem.
  7. L’escorça del formatge també pot actuar com a protector de conservació, aprofitant la part sobrant dels trossos ja consumits i afegint-ho als forats.
  8. Per conservar un formatge durant una llarga temporada podem utilitzar el congelador, tot i que no serveix per tots els productes. Encara que es pot experimentar una pèrdua de sabor dels formatges, els suaus i cremosos es poden congelar sempre que anem amb compte a l’hora de la seva descongelació, que ha de ser lenta i progressiva. No obstant això, no convé fer-ho amb els formatges durs, ja que, un cop descongelats, es trenquen i perden tot el sabor.
  9. Si som uns amants del formatge i consumidors freqüents, el millor que podem fer és tenir una formatgera, com la que podem veure en la foto d’aquest article. És una superfície amb tapa, generalment de vidre, per així aïllar el formatge de factors mediambientals per facilitar la seva conservació.
  10. Si malgrat tot aquests consells el formatge genera floridura, no és motiu d’alarma, és normal que el formatge segueixi evolucionant. De fet hi ha formatges que es caracteritzen per generar floridura constantment com a mètode de supervivència. Només cal retirar-ho rascant amb un ganivet.

No hi han comentaris

Comentar

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>